środa, 18 stycznia 2012

Wino #4 Wermut ryżowy

Receptura którą przygotowałem, opiera się na różnych przepisach z Internetu i mojej intuicji. Zobaczymy czy będzie to zdatne do picia.




Receptura:
4 litry wody
1kg ryżu surowego
1,3kg cukru
1 cała cytryna
10g rodzynek
8 goździków
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
2 torebki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
drożdże Bayanus G995

Fermentacja:
18-01-2012 Nastawiam wino. Fermentacja przebiega bardzo burzliwie z uwagi na podnoszenie się warstwy ryżu. Co jakiś czas piana wylatuje przez rurkę fermentacyjną.
28-01-2012 Zlanie znad ryżu i przecedzenie przypraw. Dodaję kolejne 600g cukru w formie syropu. Uzupełniam do 5l.

Przygotowanie:
Wodę gotuję i dodaję 700g cukru i cukry waniliowe, studzę do temperatury pokojowej. Ryż płuczę w wodze aż będzie lecieć czysta. Cytrynę wyciskam, obieram skórkę i dodaję do nastawu oprócz białego podskórza. Mieszam resztę składników i odstawiam aż fermentacja ustanie do jednego bulknięcia na minutę. Po tym czasie ściągam znad osadu i uzupełniam wodą do 5 litrów z dodatkiem 600g cukru. Pozostawiam do sklarowania.