poniedziałek, 17 października 2011

Wino #1 Dzika róża

Postanowiłem zrobić moje pierwsze prawdziwe wino. Do tego celu użyłem owoców dzikiej róży, których to dość sporo zostało jeszcze na krzakach a zdążyły już lekko podmarznąć, dzięki czemu będą lepiej oddawać sok. Wino z dzikiej róży jest dość pracochłonne, ze względu na oczyszczanie owoców, ale bardzo smaczne co wynagradza poniesione nakłady pracy.




Składniki:
Owoce dzikiej róży 2,2kg
Woda 3l + 1l
Cukier 1,3kg
Drożdże Bayanus G995
Pożywka 2g
Wielkość nastawu 5l

Harmonogram:
15-10-2011 Nastawiona burzliwa fermentacja w miazdze z 500g cukru
20-10-2011 Przelewam na cichą, dodaję 500g cukru
25-10-2011 Dodaję ostatnią porcję cukru 300g.

Szczegóły:
Oczyszczam owoce z resztek kwiatów i ogonków, myję pod zimną wodą. Następnie rozgniatam tłuczkiem w wiadrze 15l (takie akurat miałem) i zalewam 2,5l wrzątku. Odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczam w 0,5l wrzątku 0,5kg cukru oraz 5g kwasku cytrynowego. Nawadniam drożdże aktywne w pół szklanki ciepłej wody z dodatkiem pożywni i łyżeczki cukru. Jak wszystko ostygnie, mieszam i zamykam wiadro z rurką fermentacyjną. Wcześniej zebrałem z powierzchni nadmiar pestek. Mam pewne wątpliwości co do ich zostawienia ale słyszałem od doświadczonych winiarzy, że ponoć tak się robi i przy tak krótkim czasie fermentacji w miazdze, to nie zaszkodzi. Zamierzam zostawić nastaw na około 5 do 7 dni.


20-10-2011 Przeciskam owoce przez sito i zlewam do 5l balonu, wytłoczyny zalewam 2l ciepłej wody i jeszcze raz przeciskam przez sito. Dodaję 500g cukru w formie syropu rozpuszczonego w soku.
Postanowiłem też do wytłoczyn dodać 2l wody i 500g cukru, mam nadzieję na jeszcze jedno słabsze winko. Zostawiłem całość na kilka dni w wiadrze i potem przecedzę do małego balonu.


21-10-2011 Fermentacja w balonie trwa na całego.



25-10-2011 dodaję nową porcję cukru, po odlaniu odrobiny nastawu do mojego drugiego wina, zmieściło się 300g cukru.

26-10-2011 Na podstawie tabelki znalezionej na stronie winiarze.pl obliczam moc swojego wina. Powinno mi wyjść około 15%.

Moc wina %
Ilość cukru [g]
9
155
10
172
11
189
12
206
13
224
14
241
15
258
16
275
17
292
18
310