Receptura:
1kg liofilizowanych truskawek
4l wody
1,3kg cukru
1 cytryna ze skórką, bez białego podskórza
150ml mocnej herbaty
Drożdże aktywne Bayanus G995 (pół paczki)
Harmonogram:
28-12-2011 Nastawienie fermentacji
28-01-2012 Pierwsze zlanie znad osadu + dodanie 1l przegotowanej wody. Zostawiam do wyklarowania.
Przygotowanie:
Zagotowałem 4l wody, rozpuściłem w niej cukier i truskawki. Zaparzyłem szklankę mocnej czarnej herbaty.
Obrałem cytrynę z żółtej skórki i wycisnąłem sok. Jak woda przestygła dałem wszystko do balonu i dodałem drożdże. Nie chciało mi się upłynniać drożdży więc nasypałem bezpośrednio. Nie widzę ostatnio sensu upłynniania drożdży aktywnych.
18-01-2012 Wino jeszcze pracuje, jest jedno "bulknięcie" na około 12 sekund. Poczekam aż spadnie do jednego na minutę.