piątek, 21 października 2011

Zakupy słodów


W końcu zebrałem się na zakup słodów do następnych 6 warek. W praktyce może wyjść tego trochę więcej, bo mam jeszcze 9kg słodu pilzneńskiego ale wyliczenia były na 6.

Niestety nie mam jeszcze gotowego śrutownika, więc będę musiał się sprężać.

Inne składniki specjalne już mam kupione. Drożdże będę używać, albo nowe, albo gęstwę z poprzednich warek.



Warki które mam zamiar zrobić to:

Stout owsiany, Milk Stout, Munich Dunkel, Red Irish Ale, Belgian Pale Ale, Kölsch

Opcjonalnie:
Belgian Specialty Ale, Hefeweizen



Oto co zakupiłem:

Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann (R) - 5 kg ( 1 szt.)
Słód wiedeński 7-9 EBC Weyermann (R) - 1 kg ( 1 szt.)
Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann (R) - 5 kg ( 1 szt.)
Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann (R) - 1 kg ( 1 szt.)
Słód karmelowy jasny Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann (R) - 1 kg ( 1 szt.)
Słód Carared (R) 40-50 EBC Weyermann (R) - 1 kg ( 1 szt.)
Słód belgijski karmelowy ciemny Special B 400 EBC - 1 g ( 300 szt.)
Słód belgijski palony Biscuit 50 EBC - 1 g ( 200 szt.)
Słód Carafa (R) typ I 800-1000 EBC Weyermann (R) - 1 g ( 200 szt.)
Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann (R) - 1 g ( 100 szt.)
Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g ( 1 szt.)
Drożdże Safbrew S-33  saszetka 11,5 g ( 1 szt.)
Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5 g ( 1 szt.)
Kapsle uniwersalne 26 mm - CIEMNOZŁOTE - 300 szt ( 1 szt.)
Fermentor BA + skala --- poj. 30 litrów ( 1 szt.)